Selecteer Nederlandse taal  Home • Play • Travel  [ Africa 2009 • Antarctica 2005 ] Last changed April 2010

Intro • November 6 - 10 • November 10 - 11 • November 12 - 13 • November 14 - 15 • November 16 - 20 • November 21 - 22


Fur Seal

2005-11-14 1e landing South Georgia - Fortuna Bay - Fur Seal DSC_5317

King Penguin De jongen hebben nog bruine veren, als ze ouder worden vallen die uit. De pinguins zijn net zoals eerder helemaal niet schuw. Als je stil gaat zitten komen ze tot minder dan een meter bij je staan om te zien wat dat is. In deze periode verliezen de jongen hun originele bruine verendons en komt de bekende zwart/wit en geel/oranje kleurenschakering naar voren.

2005-11-14 1e landing South Georgia - Fortuna Bay - King Penguin DSC_5382

November 16 - 20, 2005

Op ma 14 nov komen we aan in South Georgia. De sneeuw van gisteren is er nog steeds, het wordt dus een landing in de sneeuw terwijl het sneeuwt.

In het programma staat 's ochtends ook nog een Zodiac rondvaart, maar door te hoge golven gaat dat niet door.

De landing 's middags wel, en dus gaan we de sneeuw in. Aankleden begint bij dunne sokken, daarna dikke sokken, lange broek, skibroek erover heen, en een daarover een regenbroek. De rubberen laarzen maken de onderkant compleet. Van boven een T shirt met een trui, een dikke jas van Quark, een sjaal, een muts en eventueel de capuchon op (in de sneeuw wel lekker). Als handschoenen doe je eerst de dunne aan, en daarover heen de dikke handschoenen. En als laatste je zwemvest. En zo ga je de Zodiac in. Als optie kun je nog kiezen voor het thermische ondergoed, maar dat bewaart Martin nog even voor als hij het een keer koud heeft gehad. Letty heeft het al een keer aangehad.

We hebben een boel landingen op South Georgia, van de eerste twee dagen (ma/di 14/15 nov) wat foto's. We zien op deze dagen o.a. Fur Seals, King Penguins en Elephant Seals.

King Penguin

2005-11-15 3e landing South Georgia - St. Andrews Bay - King Penguin DSC_5976

In het programma staat al wanneer de laatste Zodiac teruggaat naar het schip, dat wordt nog even herhaald als je aan wal gaat. Vervolgens ben je vrij om rond te wandelen. Soms wordt er nog een looptochtje gepland, dat is meestal vrijwillig. Als je eerder dan de eindtijd terug wilt, de Zodiacs liggen aan wal en nemen je dan mee terug.

Dat laatste was op de 1e landing van de 15e wel nodig (landing van 5.30 op, 6.00 ontbijt, 7.00 in de Zodiacs) omdat Letty een laars vol water had gekregen. Het strand loopt nogal schuin op, en het zit vol met pinguins, elephant seals en fur seals. De Elephant seal mannetjes wegen ongeveer 500 kilo en kijken meestal niet om zich heen als ze het water in of uitgaan. Daarom ben je als je er loopt wat waakzaam dat je niet geplet wordt. Als je te dichtbij ze komt kijken ze je aan alsof je geplet gaat worden. Dat betekent dat je er wel netjes omheen loopt op een aantal meters afstand.

Elke avond ontvangen we het programma voor de volgende dag. Daarin staat dan aangegeven wanneer er wat gaat gebeuren, met als belangrijkste natuurlijk de landingen. Die worden 20 tot 30 minuten van te voren via de omroepinstallatie bevestigd, zodat je tijd hebt om je aan te gaan kleden. Dat duurt best wel even. Als je dan klaar bent ga je naar het bord met de tags. Elke passagier heeft een nummer dat je moet omdraaien als je van boord gaat met een landing. Vervolgens loop je naar de voorkant van het schip om in de rij te gaan staan voor de Zodiacs. Aan de zijkant van het schip wordt de ladder naar beneden gedraaid, aan de onderkant is een klein platform van ongeveer 90 bij 90 cm. Je loopt de ladder af, stapt op het platform en houdt links of een bemanningslid of de railing vast, rechts met een armgreep het bemanningslid die in de Zodiac staat, en vervolgens zet je een voet op de rand van de Zodiac. Dan stap je met je andere voet erin, en ga je op de rand zitten. Er zijn 4 Zodiacs die bij een landing gebruikt worden. Meestal is het een paar minuten varen naar de wal.

De Fur seals zijn een stuk kleiner, maar ook agressiever, die komen al blaffend naar je toe als je in hun gebied loopt. Omdat ze goed kunnen bijten heb je daar ook respect voor. Als ze al te dichtbij komen is wat roepen, of in je handen klappen voldoende om ze terug te laten gaan. Al met al dus wel opletten geblazen, zeker op een steil strand met veel golven. We lopen dus voorzichtig om alle obstakels heen en worden verrast door een hoge golf. Bij Letty 1 laars vol met water, bij Martin een paar druppeltjes. Dus teruglopen naar de Zodiac, aan boord gaan en droge laarzen pakken (er is op dek 3 een zogenaamde 'boot closet' waar je droge kunt pakken). Vervolgens afdrogen en weer met de Zodiac terug naar het strand.

Aan het einde van de dag is er een barbecue. Omdat het toch wel koud is, wordt deze binnen gehouden. De koks staan op het achterdek inderdaad te barbecuen. We hebben gasten aan boord, vlakbij is een Brits onderzoeksstation met ongeveer 10 mensen, voornamelijk biologen. Die zitten daar voor ongeveer 2 jaar. Over twee weken krijgen ze een internet aansluiting, eentje vertelt Martin dat ze dat wel gaan waarderen, ze kunnen nu eindelijk dingen gaan kopen (normaal geven ze niets uit van hun salaris, er is niets in de buurt).

Wat pinguins en het schip op de achtergrond.

2005-11-14 1e landing South Georgia - Fortuna Bay - Schip DSC_5512

Het sneeuwt af en toe behoorlijk!

2005-11-15 3e landing South Georgia - St. Andrews Bay - Sneeuwstormpje DSC_5944