Select English language  Home • Spelen • Reizen  [ Afrika 2009 • Antarctica 2005 ] Laatst aangepast April 2010

Intro • 6 - 10 November • 10 - 11 November • 12 - 13 November • 14 - 15 November • 16 - 20 November • 21 - 22 November


Tea and Crumpets (Martin: 11)

2005-11-10 3e landing Falklands - Carcass Island - Tea And Crumpets DSC_4219

10 - 11 November, 2005

Het is nog steeds do 10 nov, en we zijn bezig met de 3e landing op de Falklands, nu op een ander eiland, Carcass eiland. We zien er wat minder dieren, wel een erg mooi zandstrand, jammer dat de gemiddelde temperatuur hier erg laag is en je nooit zal gaan zitten op dit strand. Er woont 1 echtpaar op dit eiland, en dat dan alleen in het voorjaar en de zomer. Ze ontvangen mensen van voorbij komende schepen zoals het onze, en dan is het taartjes eten voor de passagiers, 'tea and crumpets'.

Op weg naar Carcass eiland (toch weer een paar uur varen) komen we nog wat dolfijnen tegen (Hourglass Dolphin) en wat Rock Shags (aalscholvers). Alle namen van dieren zijn in het Engels omdat die taal zo een beetje de gemeenschappelijke taal is.

Er zijn nu 44 passagiers, er komen er morgen in Stanley nog 2 bij. Wij zijn de enige Nederlanders, op de chef kok na dan, dat is ook Nederlander. Overige nationaliteiten zijn Amerikaans, Zweeds, Zuid Afrikaans, Engels, Australisch, Frans en Zwitsers. We hebben leuk contact met een Engels echtpaar en een Australisch echtpaar.

Er is een staf van 4 reisbegeleiders aan boord. De ornitoloog is een Engelsman (Nigel Milius) en erg enthousiast over alle sightings van dieren. Hij heeft tijdens zijn studie een aantal jaren op Antarctica gewerkt, eerst als kok en daarna in Engeland z'n studie gedaan, en weer terug naar Antarctica. Hij is het hele seizoen op het schip en is dus t/m maart hier aan het rond varen.

Gedurende een hele dag op zee zijn er zogenaamde lectures van de staf. Dat kan gaan over dieren (Nigel), over geologie (Barrie McKelvey) of over het overleven in Antarctica (Trevor Potts). Meestal met wat video of foto's als begeleidend materiaal. Over het algemeen gaan bijna alle mensen er naar toe. De expeditieleider (Jonas Wikander) heeft al flink wat jaren deze reizen gedaan, eigenlijk vanaf het begin 10 jaar geleden.

Het eten aan boord is wat overdone, 's ochtend Europees buffet, en een lunch en diner met 4 gangen en salade. Er is altijd een voorafje, soep, hoofdgerecht en dessert. Na een paar dagen zitten we in een ritme dat we bijna om de dag een lunch of diner hoofdgerecht overslaan.

De bedienende bemanning is divers van nationaliteit, de barkeeper is een Zweedse jongen die al een paar jaar dit soort reizen gedaan heeft, nu voor het eerst als enige barkeeper op een klein schip. Er zijn twee eetruimtes, we worden bediend door een Russisch meisje uit Moermansk dat een beetje Engels spreekt, ze is 22. Ze doet het erg goed.

De crew van het schip is Russisch (20 man). De enigen waarmee wat contact is (ze spreken bijna allemaal geen of zeer slecht Engels en ons Russisch is nog slechter) zijn de mensen die op de brug staan aan wie je af en toe een vraag stelt. Het schip kent een open deur policy voor alle passagiershutten (Jonas vertelde later dat dat voornamelijk kwam omdat de sleutels steeds afbraken doordat de passagiers denken dat je je aan een sleutel kunt vasthouden als het schip een rare slinger maakt). Voor de rest is het hele schip toegankelijk behalve deuren waar alleen maar Russisch op staat.

Reizen op zee is wel apart, Martin is inmiddels aan de zeeziekte pillen na 1 keer het ontbijt via de verkeerde weg kwijt te raken, je voelt je inderdaad groen en de gedachte aan eten is genoeg om ....

Vr 11 nov komen we aan in Stanley, de hoofstad van de Falklands. Hier wonen bijna alle inwoners van de Falklands. We gaan eerst met een klein aantal mensen naar Gypsy Cove, een strandje met diverse vogelsoorten.

Je moet wel oppassen, want er zijn nog steeds een aantal gebieden waar mijnen liggen. Zo is er bijvoorbeeld een mooi strand wat afgebakend is met de melding dat je er niet mag komen vanwege de mijnen. In het gebied waar wij komen mag je overal lopen. Als je levend uit een mijnenveld komt krijg je toch nog een boete van een paar honderd pond (Britse).

Tegen de middag verlaten we de Falklands en vertrekken we naar South Georgia.

Zicht op het schip

2005-11-11 4e landing Falklands - Stanley en Gypsy Cove - Lady Elizabeth met Molchanov op de achtergrond DSC_4571

Rock Shag in Gypsy Cove

2005-11-11 4e landing Falklands - Stanley en Gypsy Cove - Rock Shag DSC_4368